rethink_groen_loeber_2Etablering af landsbyklynger handler om at teste klyngesamarbejdet som metode til at fremtidssikre og udvikle lokalområdet. Der er tale om tættere samarbejde mellem landsbyer, enten ud fra naboskab eller ud fra interessefællesskab som fx madproduktion, musik, kunst eller andet. Samarbejdet kan handle om at skabe fælles aktiviteter, at samles om fælles faciliteter, at koordinere arrangementer mm. I Gentænk Landbyen følges fem klynger mellem nabolandsbyer og en klynge, hvor musik og de små spillesteder er omdrejningspunktet for samarbejdet.

Landsbyklynger i Gentænk Landsbyen er:

Klyngesamarbejdet Musik og små spillesteder (Røgen, Ørum, Engesvang og Bjedsted)

Landsbyklyngen Favrskov4ren (Bøstrup, Laurbjerg, Houlbjerg og Granslev). Fokus det fælles skoledistrikt og bosætning samt koordinering og fællesskab om større sociale arrangementer.

Landsbyklyngen Kronjylland (Harridslev, Mellerup, Tvede, Lindbjerg, Linde, Mejlby, Albæk, Østrup, Vestrup) Fokus på idræts- og foreningssamarbejde samt forsamlingshuse og kulturarrangementer.

Landsbyklyngen Højderyggen (Ejstrupholm, Thorlund, Gludsted og Hampen). Fokus på lokal kultur og foreningsliv i udvikling og tilpasning gennem samarbejde.

Landsbyklyngen Mols i Udvikling. Fokus på bosætning i samspil med lokalt erhverv og turisme

Landsbyklyngen Bønnerup og Fjellerup. Fokus på fælleskab om kunst og symbolsk brobygning (”Broen over Sorte Å”).

Ved at deltage i Gentænk Landsbyen får landsbyklyngerne mulighed for at danne netværk regionalt og eventuelt internationalt alt efter ambitionsniveau og interesser. Gentænk Landsbyen følger landsbyklyngerne i forhold til den proces de vælger og de fælles aktiviteter de vælger at arbejde med. Klyngerne præsenterer deres erfaringer og aktiviteter på de årlige landsbytræf.